Made in Србија

Звездане Стазе - Ентерпрајз 43.

Немањин блог - зветдани датум 316125.84

Неким чудом успео сам да дочекам епизоду. На тв AVALA очигледно нису се прерачунали када им се завршава филм који је ишао пре серије, тако да је серија почела 40. минута после поноћи, уместо тачно у поноћ.

Прича почиње са шатлом који лебди у свемиру у бестежинском стању, и Ентерпрајз га проналази. У шатлу су се налазили Такер и Арчер, који се више не налазе тамо. После форензичке анализе шатла Флокс утврђује да је на летелици било остатака људске крви, и закључују да су насилно отети са брода. У овој епизоди која се зове Канамар, планета затвор, по први пут званично у временској линији Звезданих Стаза видимо расу Наусиканце, као и пар других који нису поменути према називу.

Испоставља се да су Арчер и Такер на путу у затвор јер је утврђено да су кријумчарили робу. Радња епизоде се одвија на Енолском транспортном броду који делује много већи у односу на путнички део за транспорт затвореника. Мислим да је пропорција тотално промашена, али нећу да улазим у микронске расправе.

Радња серије се може упоредити са филмом Летећа Тамница (ConAir) са Николасом Кејџом, Џоном Кјузаком, Џоном Малковичем... Зашто, па ето, таман Звездана Флота разреши са Енолима да су ови неправедно ухапшени и да треба да се ослободе, у моменту када та порука дође до брода и када је пренесу Арчеру, деси се да затвореници (енолац и наусиканац) направе побуну и преотму брод. Даљу радњу можете и да претпоставите.

Волео бих када би имали ту сигурност да ће цела посада остати у истом саставу до краја серијала, мало је то, недорађено. Дениз Крозби је умрла на крају другог серијала Следеће Генерације (па је опет умрла у епизоди Јучашњи Ентерпрајз). Овако знамо да неке напете ситуације ће проћи без проблема или утицаја на главне ликове у серији.

Такође бих нагласио релативно слаб заплет у овој епизоди, опет су смањили учесталост две паралелне радње које су биле присутне у претхонде две епизоде. Ова епизода наравно, као и све пре ове, нису поставиле никакво питање за размишљање, али хвала Богу, нису се ни трудили.
Мада има једно твз. наравоученије намењено Енолима, у пренесеном значењу правном систему било које државе, да се у затворима могу наћи и сасвим невини људи, а тамо се од њих исфабриквати особа са криминалним идентитетом.

Све у свему, било би добро када би овакве епизоде представљале доњу границу квалитета, свих епизода које долазе.

Чисто да наговестим да сутрашњу епизоду су радили комплетно Рик Берман и Бранон Брага. Имаћемо ваљда материјала за писање. 

Крај преноса.

Звездане Стазе - Ентерпрајз 42.

Немањин блог - зветдани датум 316128.68

На жалост нисам на време стигао да се укључим у данашњу епизоду, почео сам је гледати негде од пола епизоде.
Али према ономе што сам погледао морам признати да сам задовољан, чак врло задовољан.

Арчер је коначно постао одважан, Такер и Рид ме нису нервирали толико, а Хоши је успела да се држи своје конзоле и да своје реплике сведе на минимум.

Овог пута ћу Вас оставити без описа епизоде, тако да Вам се извињавам, али сутра избацујем потпуни рапорт. Ако неко има и жели да допринесе тако што ће написати кратак синопсис, радо бих га окачио (просто копирање са Алфа Меморије и превод не одишу нашим духом).

 

Крај преноса. 

Звездане Стазе - Ентерпрајз 41.

Немањин блог - звездани датум  316131.30

Одлучио сам да од сада на блогу oбјављујем само моје коментаре, мишљења и виђења из серије Звездане Стазе - Ентерпрајз која се тренутно емитује на телевизији AVALA, овом приликом хвала им на томе. О епизодама нећу писати од речи до речи већ само заплет и занимљиве моменте у епизоди. Да почнемо.

Star Trek logoПочињем од епизоде 41. јер је то епизода која је управо била емитована пре 20так минута и прва која ме је засита залепила за екран.
Мада пратим Звездане стазе од 1996. године када сам имао прилике да погледам Потрагу за Споком.
Намерно сам се одлучио да не пишем латиницом све називе, надам се да ћете ми опростити, али верујем да ће ово бити занимљиво како за мене тако и за Вас који читате овај блог.

Епизода 41. - Прекид паљбе
Ово је прва епизода где је се интегрисао вишеслојност радње, опуштеност посаде и мало хумора све помешано са симпатичном реченицом на крају серије где Шран и Арчер имају духовите реплике.

Врхунац епизоде је свакако када Совал пита Т'пол:

                    - "Зашто су опседнути нашим ушима?"
                     - "Мислим да нам завиде."

Прича почиње тако што Андоријанци заузимају планету Д класе која је првобитно била ненастањена, а коју су пре много векова пронашли Вулканци, али због немогућности настањивања оставили је ненасељеном. Пошто је насељавање планете око које су Андоријанци и Вулканци водили два рата и једва потписали мир после 12. година преговора кршење мира потписаног 2097. године (линк), јасно Вам је да Вулканци неће да седи скрштених руку док Андоријанци тераформирају и преузимају планету.
Једна мала примедба, откуд Андоријанцима могућност за тераформирање?  Колико ја знам ова епизода се мало крши са  чињеницом када су Андоријанци приступили Федерацији и када је развијена машина за тераформирање у Федерацији.

Осетило се да чим нема Бранона Барге да утиче на епизоду нешто се мења на боље. Причу је писао Крис Блек, а режирао Дејвид Страјтон. Чисто да не обесхрабрим потенцијалне трекије, од почетка до краја серија ће, према речима многих трекија који су већ гледали овај серијал, почети да се боље развија у трећој и четвртој сезони.
Што би у преводу значило, стрпите се до 53. епизоде.

За детаљне информације о епизоди Престанак Паљбе (2x15 / 41.) посетите линк.

Остаје нам да видимо шта ће се десити сутра.

 Крај преноса.

Ово су путовања...

Немањин шумадијски дневник - звездани датум 316145.9108637748
Свет испред и иза мене...

 (Даље)

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.