Made in Србија

Савет - The Council | 3x22 = 074 |

Пошто је ситуација у задње две седмице итекако скочила у позитивном нивоу одлучио сам да се поново реиницирам у праћењу стања преко свог блога.

 

Епизода Савет, сезона трећа број 22, редни број 74.

 (Даље)

Престанак праћења Ентерпрајза

Одлучио сам да прекинем да се завитлавам са серијом која нема везе с' мозгом. 

Звездане Стазе - Ентерпрајз 45.

Немањин блог - звездани датум 316120.42

Данас сам закаснио на почетак епизоде, због религијске расправе са неким ко не види даље од свог носа. Болно искуство. Тако да ми је ово најжалијих 5 минута од пропуштања Звезданих Стаза икада вероватно.

Пошто нисам гледао од почетка епизоду убацићу само пар коментара.

Епизода је копија филма Звездане Стазе 4., никада ми неће бити јасно зашто су то урадили.
Значи Арчер је на суђењу у Клингонском суду, оптужен је за помагање одметницима Клингонског Царства и напад на Клингонски брод. Почетак суђења је сличан као у филму, само са једном великом разликом и од данас престајем да Звездане Стазе Ентерпрајз сматрам као део франшизе Звезданих Стаза. Што је било било је. Размислићу чак да ли ћу да наставим да пишем о њима...

Арчер и адвокатРазлика о којој сам почео је у томе што наш драги Арчер врло лепо разуме Клингонце и они њега. Док је у филму (чија је радња у будућности) Крик и МеКој који су оптужени за убиство канцелара, морали су на суђењу да носе онај транслатор да би сконтали шта им се прича. Овде не. Овде све може. ФУЈ!

Почетак суђења је исти, адвокат оптужбе само ћути, тужилац напада и да није било прекида у суђењу, заврши наш Арчер у рудницима Рура Пенте. Ту се деси дирљива сцена где Арчер убеди свог старог ипак способног адвоката да га одбрани. Ма смејурија.

АдвокатСхватате и сами шта је било после. Адвокат одбрани Арчера у стилу ала Boston legal. Арчера и његовог храброг адвоката пошаљу у Рура Пенте да мало копају дилитијум. Иначе рудници Рура Пенте сијају као Божићна ватра, а не као тмине пакла (претпостављам). Т'пол успе да преко корупције убаци Рида у рудник и избаве Арчера. Наивно да нема даље. Штета је гледати.

Оцена епизоде негде у минусу.

Крај преноса.

Звездане Стазе - Ентерпрајз 44.

Немањин блог - звездани датум 316123.18 

Данас није било проблема око тајминга епизоде, надам се да ће и у будуће поштовати тај принцип. Морам да замерим да рекламе нису биле распоређене у неколико блокова, већ је све сабијено у једном блоку.  И поново нису искористили тамни прелаз у серији (који је намерно остављен за рекламе). Добро толико о критикама на рачун наше драге тв станице.

Епизода 2x18 - 44. се зове "Прелазак", почиње тако што огроми брод који подсећа на убуђалу италијанску пирошку, ворпом 6, приближава се иза Ентерпрајза и увлачи га у своју утробу.

Арчер, Такер и Рид Брод који их је увукао наизглед нема животних сигнала, међутим мали виспови (слични су онима из WarCraft-а) уствари представљају посаду тог брода. Један од виспова улази у тело командира Такера на тренутак и затим излази из њега. Касније се то понавља док је Такер у инжињерији, где Ростов открива да нешто није уреду са његовим надређеним.

Касније виспови почињу да обузимају чланове посаде редом, обузети бивају и Хоши и Рид. Склониште представља добрa стара "мачија стаза" у којој су већ били сакривени када су транспортовали пар дезертера, у епизоди 

Расплет радње почиње тиме што Т'пол открива, дозвољавањм да јој висп уће у главу, да су они смртни и да у свемиру не могу да опстану без физичког тела, као и да им је брод оштећен и да не могу да оду кући. тада Арчер и Флокс смишљају план како би посаду на тренутак онесвестили гасом, да би виспови помилили да им домаћини умиру.

Као специјалитет ове епизоде убаци ћу тучу Хоши са Флоксом и интервеницију Мејветера када је Такер покушао да спречи Флокса да пусти гас у вентилацију.

Ентерпрајз Окренуо бих се ка Мејветеру, који је као последњи имбецил пустио Такера да изађе из безбедне зоне, тако што је трчао за њим и викао нешто у стилу, Па где ћеш? Зашто идеш? Шта је са тобом? уместо да ка клепне по глави или барем да каже другим члановима да га зауставе, јер је Такер претрчао тридесетак метара до отвора, па нокаутирао Мејветера (то ми је остало у лепом сећању како је прелетео 2 метра) и изашао.

Морам да кажем да сам запрепашћен крајем. Флокс подиже Такера са пода и крећу да освесте и ослободе из затворених соба остале обузете чланове. Затим сцена Ентерпрајз који мирно стоји у свемиру , неки шум, као почетак реченице или речи (у трајању од пола секунде) и одјавни екран. Мислим да је овде нешто зезнуто у монтажи.

Светла страна ове епизоде је увођење посаде у причу. Ростов ми је занимљив, и личи на некога ко је бивши маринац (има га). Што се тиче упоредних прича, тога ни од корова. Погодите ко је писао епизоду. Берман и Брага заиста заслушују да буду упуцани на месту.

Крај преноса. 

Звездане Стазе - Ентерпрајз 43.

Немањин блог - зветдани датум 316125.84

Неким чудом успео сам да дочекам епизоду. На тв AVALA очигледно нису се прерачунали када им се завршава филм који је ишао пре серије, тако да је серија почела 40. минута после поноћи, уместо тачно у поноћ.

Прича почиње са шатлом који лебди у свемиру у бестежинском стању, и Ентерпрајз га проналази. У шатлу су се налазили Такер и Арчер, који се више не налазе тамо. После форензичке анализе шатла Флокс утврђује да је на летелици било остатака људске крви, и закључују да су насилно отети са брода. У овој епизоди која се зове Канамар, планета затвор, по први пут званично у временској линији Звезданих Стаза видимо расу Наусиканце, као и пар других који нису поменути према називу.

Испоставља се да су Арчер и Такер на путу у затвор јер је утврђено да су кријумчарили робу. Радња епизоде се одвија на Енолском транспортном броду који делује много већи у односу на путнички део за транспорт затвореника. Мислим да је пропорција тотално промашена, али нећу да улазим у микронске расправе.

Радња серије се може упоредити са филмом Летећа Тамница (ConAir) са Николасом Кејџом, Џоном Кјузаком, Џоном Малковичем... Зашто, па ето, таман Звездана Флота разреши са Енолима да су ови неправедно ухапшени и да треба да се ослободе, у моменту када та порука дође до брода и када је пренесу Арчеру, деси се да затвореници (енолац и наусиканац) направе побуну и преотму брод. Даљу радњу можете и да претпоставите.

Волео бих када би имали ту сигурност да ће цела посада остати у истом саставу до краја серијала, мало је то, недорађено. Дениз Крозби је умрла на крају другог серијала Следеће Генерације (па је опет умрла у епизоди Јучашњи Ентерпрајз). Овако знамо да неке напете ситуације ће проћи без проблема или утицаја на главне ликове у серији.

Такође бих нагласио релативно слаб заплет у овој епизоди, опет су смањили учесталост две паралелне радње које су биле присутне у претхонде две епизоде. Ова епизода наравно, као и све пре ове, нису поставиле никакво питање за размишљање, али хвала Богу, нису се ни трудили.
Мада има једно твз. наравоученије намењено Енолима, у пренесеном значењу правном систему било које државе, да се у затворима могу наћи и сасвим невини људи, а тамо се од њих исфабриквати особа са криминалним идентитетом.

Све у свему, било би добро када би овакве епизоде представљале доњу границу квалитета, свих епизода које долазе.

Чисто да наговестим да сутрашњу епизоду су радили комплетно Рик Берман и Бранон Брага. Имаћемо ваљда материјала за писање. 

Крај преноса.

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.