Made in Србија

Немањин блог - зветдани датум 316125.84

Неким чудом успео сам да дочекам епизоду. На тв AVALA очигледно нису се прерачунали када им се завршава филм који је ишао пре серије, тако да је серија почела 40. минута после поноћи, уместо тачно у поноћ.

Прича почиње са шатлом који лебди у свемиру у бестежинском стању, и Ентерпрајз га проналази. У шатлу су се налазили Такер и Арчер, који се више не налазе тамо. После форензичке анализе шатла Флокс утврђује да је на летелици било остатака људске крви, и закључују да су насилно отети са брода. У овој епизоди која се зове Канамар, планета затвор, по први пут званично у временској линији Звезданих Стаза видимо расу Наусиканце, као и пар других који нису поменути према називу.

Испоставља се да су Арчер и Такер на путу у затвор јер је утврђено да су кријумчарили робу. Радња епизоде се одвија на Енолском транспортном броду који делује много већи у односу на путнички део за транспорт затвореника. Мислим да је пропорција тотално промашена, али нећу да улазим у микронске расправе.

Радња серије се може упоредити са филмом Летећа Тамница (ConAir) са Николасом Кејџом, Џоном Кјузаком, Џоном Малковичем... Зашто, па ето, таман Звездана Флота разреши са Енолима да су ови неправедно ухапшени и да треба да се ослободе, у моменту када та порука дође до брода и када је пренесу Арчеру, деси се да затвореници (енолац и наусиканац) направе побуну и преотму брод. Даљу радњу можете и да претпоставите.

Волео бих када би имали ту сигурност да ће цела посада остати у истом саставу до краја серијала, мало је то, недорађено. Дениз Крозби је умрла на крају другог серијала Следеће Генерације (па је опет умрла у епизоди Јучашњи Ентерпрајз). Овако знамо да неке напете ситуације ће проћи без проблема или утицаја на главне ликове у серији.

Такође бих нагласио релативно слаб заплет у овој епизоди, опет су смањили учесталост две паралелне радње које су биле присутне у претхонде две епизоде. Ова епизода наравно, као и све пре ове, нису поставиле никакво питање за размишљање, али хвала Богу, нису се ни трудили.
Мада има једно твз. наравоученије намењено Енолима, у пренесеном значењу правном систему било које државе, да се у затворима могу наћи и сасвим невини људи, а тамо се од њих исфабриквати особа са криминалним идентитетом.

Све у свему, било би добро када би овакве епизоде представљале доњу границу квалитета, свих епизода које долазе.

Чисто да наговестим да сутрашњу епизоду су радили комплетно Рик Берман и Бранон Брага. Имаћемо ваљда материјала за писање. 

Крај преноса.


Коментари на текст

Оставите коментар

Додај коментар

Запамти ме

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.