Made in Србија

Крив сам!

Ја, раб Божији Србин, са проседом брадом,
изјављујем драговољно, кроз ланце и жицу,
пред сведоцима силом, муком и неправдом,
да сам крив и да признајем кривицу.

Крив сам што јесам, а треба да нисам,
крив сам одавно што стојим усправно и гледам у небо уместо у траву,
крив сам што се дрзнух против кривде,
крив сам што опет славим крсну славу,
крив сам што пишем и читам ћирилицу,
што певам, смејем се и плачем,
а понекад и лајем, крив сам!

И да завршим са највећом кривицом,
крив сам што сам православац и светосавац,
и што не верујем у свети злочин и опроштај греха,
крив сам и грешан зато што постојим,
и кад већ постојим и још дрско стојим,
што бар не признам да не постојим!

Небојша Љубишић - Кабаре "Путуј Европо"

 (Даље)

{ш}арање '11 - Изабрани блогови

OskarПокренуо сам иницијативу која ће подмладити блогове наших драгих грађана (и грађанки) Блогограда. Онако, из чиста мира, не знам просто шта ми би. Интерес који стоји иза овога је опште добро и нада да ће корисници који су изабрани наставити истим жаром да објављују садржај као што су то до сада чинили.

Трик је у томе да садржај који су људи навикли да читају од својих омиљених блогера ће бити подржан, и пре свега, представљен адекватним визуелним доживљајем кроз свеукупан графички редизајн.

Да не звучим као Жељко Митровић када најављује нову програмску шему, да скратим причу.

Одабрао сам троје блогера, који су на основу својих блогова, стила писања и обиму груди заслужили моју помоћ. Немања је строг али неправедан.

And the Oscar goes to... (Даље)

{ш}арање '11

ШарањеМожда ће ово деловати помало наивно са моје стране, за некога ко ме не познаје. Наиме, већ доста времена у назад, се носим мишљу да своје знање позајмим блогерима у овом нашем Блогограду.

Шта ја заправо хоћу? Желим да вратим дух волонтеризма и племенитости у "IT"-ју, које је некада давно у време када се интернету приступало преко модема и када се интернету приступало само ноћу јер преко дана конекција није могла да се оствари. То је неко другачије време, време које је, посматрано кроз интернет године, еонима иза нас.

Поента пројекта "Шарање" је прилично једноставна. Дизајнери, програмери, инжењери којима је интернет каријера и професионални позив ће да поделе своје време са људима којима интернет представља један не тако безначајан део дана.

Пошто је ово пилот пројекат, моја идеја, самим тим биће и моја егзекуција. Знам, знам, очекивали сте плејаду дизајнера и програмера... Е, па, не може. :)  (Даље)

Windows 8 Download (предпремијера)

Windows 8 logo Нови пенџер нам стиже брже него што смо могли да претпоставимо. Разлог томе се сигурно може пронаћи у страху компаније из Редмонда од јачања Андродид (Android) и и-О-Ес (iOS) система на мобилним платформама.

Мајкрософт (Microsoft) је покушао да пружи одговор у новој верзији Виндоус Мобајл (Windows Mobile) система. Међутим лош старт, веома скромна заједница окренута развоју апликација за систем који тек креће у масе, је довео до тога да његов удео буде веома мали. Неко би рекао, чак и то, да је можда и занемарљив.

Било како било, ово је притерало Мајкрософт да крене у офанзиву. Када се фокусирају на нешто, они знају да испоруче. Погледајте икс-бокс (XBOX) конзолу.

Наиме, пре неколико седмица је најављено представљање прве, алфа, верзије новог Виндоуса намењене инжењерима и програмерима. Данас, на званичном сајту компаније, намењеном новом оперативном систему, можете погледати видео са презентације одржане јуче, 13. септембра 2011. године у Анхајмну, Калифорнија, САД.  (Даље)

"PayPal" у Србији - Ускоро

PayPal logoКако ускоро не би било као у тексту песме Индексовог позоришта "Ускоро, врло ускоро. Чим буде струје." потрудили су се неки људи, конкретно Слободан Марковић члан Центра за развој интернета и саветник министартке Јасне Матић (Министарство за телекомуникације и информатичко друштво Владе Републике Србије). "PayPal" би наводно требало да почне са радом у Србији од 24. септембра.

Кратка биографија. Слободан је члан УО РНИДС сувласник фирме "CRI", поседује стан од 40 квадрата (?!) у Београду, а 2001. године основао је Центар за развој интернета. Често га можете срести на неком од домаћих форума између осталих и на Бенчмарку.

Једном приликом сам успео да му поставим пар питања у вези увођења ПејПел-а у Србији. Одговори на постављена питања су били више него инфромативни. Поред основне теме везане за глобални систем трансфера новца, Слоба је се дотакао и Гоогле Маркета и у кратким цратам објаснио шта се то догодило и када га можемо очекивати поново.

Ово је преписка која дефинитивно завређују да буду објављена на блогу. Надам се да ћете пронаћи одговоре на нека питања која вас или су вас интересовала на ову тему, а нисте знали кога да питате.

 (Даље)

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.