Made in Србија

"Шоте мори шоте"

Чим споменемо реч "шота" одмах помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби. Порекло имена шота долази од имена Шота Галица, жени србо-мрзца "качака" (одметника) Азема Бејта из села Галице (1889.-1924.) који је својевремено харао по Косову и Метохији.

Шота Галица је након мужевљеве смрти зулумћарила и предводила одметнике.

Ево приче о томе.

У српском народу сачувано је сећање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горела Шота је са "качаницима" играла своју игру око ватре, оријала и певала: "Шоте, мори шоте / шоте машала / давно желим шоте, мори, шоте, да те играм ја!"

На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја ИИ светског рата, када су је комунисти уклонили како би сачували "братство и јединство".

Проверите и сами на интернету... Азем Бејт је идол Шиптарима на форумима... Планина Мокра се је на северо-западу Косова. За Шоту Галицу (често и Шота Гаљиница) сам пронашао право име: Qerime Halil Galica.

Qerime Halil Galica i Azem

Можда неки мислите и да је ово... Текст о томе је написао и свестеник из Републике Српске. Налази се у листу "Светосавско звонце", објављен почетком 2007. "Шота" није настала тако давно, да се је људи не би сећали односно знали како је настала.

Шта ћу од сада да радим, питате се. Па врло једноставно. Озбиљан сам кад вам кажем да ћу по сваку цену покусати спречити свирање/певање шоте на било којем весељу. Начина има много. Друга ствар коју могу да урадим (ако већ не могу да спречим): напустићу место догађаја. Било кад и било где. Најлакши начин је наравно одмах на почетку рећи музици: "без шоте".

Сигурно сад многи сматрате како ја опет претерујем и шта ја знам. Немам те снаге (а ни зеље) да мењам друге људе. Можда могу само да вам на овај начин отворим нове погледе.

Ста желим од вас? Па врло би ми било драго кад би ову информацију о шоти проследили свим Србима које познајете... драго би ми било кад би на било који начин онемогућили свирање исте (или да пре кажете музици или да то учините у почетним тактовима). Најмање сто можете да учините је да кад се свира ова песма седнете на своје мјесто, замислите како је било тој деци која су жива изгорела и како је било њиховим родитељима. Значи, да се не веселите, јер за то стварно нема повода...

Цена наше инфериорности и незнања је сувише скупа да себи ЈОШ један пут у историји дозволимо "братство и јединство" преко крви и костију наших предака, наше деце и нашег народа.

 

========

Ово је измењена копија маила који сам добио. Измењена је углавном ијекавица која је постојала, додато је "Ево приче о томе", убачена су наша слова којих није било, такоће је пресловљено са латинице на ћирилицу.

Аутор текста је мени непознат, ако наиђе на овај текст нека се јави како бих га потписао, маил сам добио од стрица. 


Коментари на текст

 1. 07/04/2007 | 15:24

  Nisam obozavatelj veselja na kojima se moze cuti sota a ni sote ali poreklo i putevi neke narodne pesme nisu uvek potpuno jasni. U nekoj emisiji koju sam pre izvesnog vremena gledala novinarka je putovala tragom pesme "Aj ruse kose curo imas" po Bugarkoj, Grckoj, Albaniji, Srbiji i Bosni i svi su govorili da pesma vodi poreklo bas iz te zemlje u kojoj bi se novinarka tada nasla.Naravno u Srbiji zamalo nije dobila batine a Albanci su rekli da su Srbi prisvojili njihovu pesmu.Pesme nisu nas najveci problem ali mnogo govore o narodu u kome su ponikle. Ne bih bas rekla da ako se vec ista pesma peva na celom Balkanu je nesto sto treba da nas razdvaja.

 2. 07/04/2007 | 22:59

  Bubi taj film koji si gledala snimala je gospodja Alena Peva..i ja sam je cak i upoznala.
  Film je jako dobar.
  A shto se tice teksta...
  Hoces da kazes da treba svakog kome se pruzi mogucnost da ode u Ameriku i da zardai pare spreciti da ode, "zato sto su Amerikanci zli"? (al bi u Rusiju bash i mogli da ih pustimo)
  Hajde da zabranimo i Vlashko kolo, jer Vlasi su poznati i po crnoj magiji...
  Hajde da...
  ma hajde da zabranimo sve i svashta..
  I kakva je to podela..Srbi sa velikim S i shiptari (oni su albanci)..mislim kada ce ljudi poceti da dele druge ljude na dobre i loshe..i medju jednima i medju drugima ima i ubica i kriminalaca i bezobraznih i nevaspitanih, ali niko nije sve to zato sto je Srbin ili Albanac...
  Zashto se ne zabrani po diskotekama svaka od ovih turskih pesama..pa mis mo pod Turcima bili 500 godina?Malo li je??
  Malo vishe kriticnosti nije na odmet.
  A ne izvlacenja iz konteksta pojedinih stvari.

 3. 12/04/2007 | 07:14

  О Балканским поделама и идејама ( које се скоро увек могу поредити са идиотизмом ), не треба трошити речи.

  Ја сам текст објавио, јер ме је заинтригирао. Лично никада нисам чуо ту песму, или сам је чуо, па заборавио. Мој став о овоме је, поучна информација, сигурно нећу ђускати уз ову ствар.

  Срби са великим С, не знам можда сам направио грешку у куцању, напомињем, није цео текст мој. Већ сам само исправио пар грешака и адаптирао, ако је грешка пролетела, па шта да радим.

  Делити се, то је нормално. То је у људској природи, да не кажем ћуди.
  Разликујемо се, ти си женско ја сам мушко, ти си плава ( или било које друге боје ) ја сам смеђ... Предрасуде су ипак нешто што се тешко може искорентити, тако да слаба вајда да то престане.

  На дискотекама се не забрањује музика из разлога што клинци, а и старији, су жељни јефтине забаве, и углавном их ништа не интересује.
  Њихов одговор на све је, "ја не знам".
  Ја могу да кажем за своју генерацију, да су часови Енглеског били ужас ( сви су га се плашили ), а о Информатици нећу ни да причам. Тако да шта можете да очекујете.
  Не кривим те људе, једноставно, тако они желе и ту је крај.

  Нико у свету не може да се похвали да има бољи туризам од нас, и ту се потпуно слажем. 500. година смо били домађини Отоманском царству. На крају када је дошло време да се плати, сви нестадоше.

  Иначе, они себе називају Шиптарима, зашто бих ја сада се правио паметан па их звао Албанцима.

 4. 21/07/2007 | 01:50

  im so sory but jebiga
  TRAZILI STE GLEDAJTE ( SADA NASLUSAJTE SE SOTE )

 5. 20/09/2009 | 15:53

  @vestica: kad neko hoce za zamagljuje stvari (pitam se da li namerno ili zaista ne ume da vidi) onda to tako izgleda. Ako je tacna story o poreklu pesme onda su opaske "...da zabranimo vlasko kolo..." i slicno apsolutno nedotupave, bljutave nebuloze. Pod pretpostavkom da vestice imaju decu, mogle bi da se zapitaju sta da se to dogodilo njima... i dalje bi uzivale u toj muzici i igri po kafanama, satrama...?

Оставите коментар

Додај коментар

Запамти ме

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.