Made in Србија

Мајкрософт је направио спасиоца од самог себе. Прво нам је увалио злоћу (Windows Vista - Пенџер са погледом), а затим нешто потпуно другачије, невероватно револуционарно, практично неизрециво "НОВИ ПРОЗОР" у свет, који на свом дресу носи број 7.

Очигледно верзија 7 овог посве традиционално решето-шупљег оперативног система се одомаћила у народу, а Бога ми, све више и у фирмама. Истини за вољу Виста (Vista) у тренутку када се појавила је била полу-производ, нешто што је уз пар година рада и труда, могло дати добру основу за напуштање ”ЕКС-ПИ-ријентног прозора” који нас је својом једноставношћу и позадином коју сви разумеју (свеже покошена ливада) увесељавао годинама, тачније добрих пола века.

Да ли сте знали да Мајкрософт (Мicrosoft) продужава подршку за Икс-Пе (XP) до 2014. године?

Разлог томе је велика популарност оперативног система и мањак заинтересованости људи да пређу на лепши поглед са прозора*. Поред тога, Интернет Експлорер 6 (Internet Explorer 6) је и даље веома заступљен у корпоративној сфери и до данашњег дана фирма из Редмонда (Redmond, WA, USA) није нашао добар начин да се помери са мртве тачке. Ако сте се икада питали чему служе све оне опције за компатибилност у верзији 7, 8 и 9 то је управо због тога што је прегледач таворио на истој верзији толико времена и сада сви сајтови који су писани директно за њега не раде како треба у новим верзијама. То је и због тога што нису поштовани стандарди и што су охрабривали употребу сопствених решења, али... То је нека друга прича.

Купити XP директно у продавници или од Мајкрософта више није могуће, већ је процедура мало закомпликована, како би се људи ипак одлучили да се не враћају, на сада већ, десет година стар систем. Куповином Windows7 имате могућност да даунгрејдујете (downgrade) лиценцу са верзије 7 на Икс-Пе.

Шта то заправо значи?
Значи да ћете Мајкрософту платити пуну цену новог оперативног система, а за то добити стари прашњави Икс-Пе. Наравно, када то будете хтели, можете се без икакве надокнаде вратити на седмицу, али ако вам је потребна стара верзија, када ћете доћи у ситуацију да користите 7-ицу?
Можете преузети документ који даје мало више информација, линк.

Како не бих развлачио овај текст, као пекар коре за гибаницу, да пређемо на тему. Десет разлога зашто Windows 7 не заслужује да буде мој избор за оперативни систем.

 

1. Трака са задацима (Taskbar) - Ствар која је била, такорећи, симбол платформе од почетка његове велике експанзије 1995. године. Разлог зашто користим реч симбол је зато што сви који су ”учили” тај оперативни систем су на већ првом или другом часу научили шта је то како функционише и шта му је сврха.
Онда су неки, назови, менаџери и дизајнери корисничког интерфејса (UI designer) себи за право дали да поново измисле траку са задацима. Као да су тиме хтели да покажу ”Видите, није Apple једини који може да поново измисли (унапреди) нешто.”.
Да, упропастили су је, нема бољег објашњења. Прилагодили су је новој ”један клик” генерацији корисника рачунара.
Копирање Линуксовог дока, дефинитивно није најбољи избор. Свакако, има својих предности, на Линуксу, али постоји један проблем који је мало теже превазићи.

Тиче се ”филозофије рада” неке апликације. Делује можда превише компликовано, али заправо је сасвим једноставно. На пример, ако умете да се снађете у Фотошопу (Photoshop) који је Адобеов производ (Adobe Systems Inc.), велике су шансе да ће вам Илустратор (Illustrator) или Ин-Дизајн (InDesign) бити много лакши за савладавање.
Разлог томе је што Адобе покушава да исте/сличне функције  постави на исто место у програму, као и да пречице до тих функција буду идентичне. Самим тим скраћујући време прилагођавање програму и разбијање концентрације приликом рада, да би корисник пронашао потребну опцију уместо да се окрене креативном изражавању.

Просто, ја сам навикао на таскбар који ми је нуђен до сада и не желим да користим нешто што:

1) не оправдава своју виснину (да, може да се смањи),

2) је намењено некоме ко има диоптрију -50,

3) то што сада уствари представља лабаву симбиоза између квик-ланча (Quick Launch) из таскбара и таск менаџера,

4) мањкавост функционалности које су претходне верзије имале,

5) личи на копију преузету са Линукса.

Шта се догодило у Редмонду? Купертино (Cupertino, CA) вам је превише далеко за ново копирање?

 

2. Мрежни контролер - Пронаћи локацију мрежног контролера на 7-ици је нешто што се може подвести у надљудске напоре, подржане шаманско-друидском комбинацјом напитака за бољу концентрацију.

Док покушавате да пронађете пут до контролера, у глави вам пролази мисао "Где је!? Где је!? ГДЕЕЕЕ ЈЕЕЕЕ!!!", а када на крају дођете до њега, схватите две ствари:

1) да вам није јасно како сте то успели, јер сматрате да не постоји теоретска шанса да то поновите изнова,

2) да вам треба два минута да се освестите и сетите шта сте оно хтели да урадите и због чега вам је приступ контролеру био потребан.

Ко год је ово направио, треба да напустим Мајкрософт и посвети се прављењу мозгалица и слагалица (Puzzle).

 

3. Display Properties (Подешавање изгледа) - Ово је буквално прва ствар на сваком од курсева за обуку рада на рачунару, тј. Виндоус оперативном систему. Не постоји особа која ово није научила или пожелела да уради у првих 10 минута седења испред рачунара. Промена позадинске фотографије.

На старом, али не толико вољеном систему, принцип је био да се десним кликом мишам на радну површину из менија се одабере опција Пропертис (Properties) и онда добије могућности подешавања и промене:

 - избор тематског изгледа система (Themes),

 - позадину радне површине (Desktop),

 - чувар екрана (Screen Saver),

 - подешавање изгледа система (Appearance)

 - подешавања везана за резолуцију, палету боја, монитор... (Settings).

Сада се половина од тога налази у прозору који захвата читаву површину екрана, на супрот ономе што је покривало једну осмину у претходним верзијама.

 

4. Дељење фајлова (Sharing) - Ко није правио и подешавао Пенџер мреже не зна шта су Танталове муке. Ако којим случајем, поред тога имате још различите верзије оперативног система, ето рецепта за брзо ћелављење и кофеинску зависност.

Наиме, нови оперативни систем је прављен за просчног Џоа, или код нас Геджу, па су и опције (али не и могућности) сведене на предшколски ниво. Тај принцип увођења поједностављених контрола и функција узима маха, али за људе који јесу или се сматрају професионалцима ово није добар потез. Пре су рачунари и оперативни системи били намењени људима који своју каријеру заснивају на информатици, а данас су усмерени на домаћице.

Немам ништа против домаћица, али ја нећу улазити код њих у кухињу и правити им нови распоред шерпи, лонаца, тигања и зачина по ормарима и креденцима.

 

5. Контролни панел (без контроле) (Control Panel) - Када отворите ту прашуму од иконица понесите дигиталну мачету и основни пакет за преживљавање у дивљини. Постоје два велика проблема:

 - неке ствари нису више на свом месту, јер су преименоване па нека вам је Бог у помоћи ако желите да их пронађете у временском року испод 5 минута,

 - свака опција, небитно колико је мала или велика има своју иконицу.

 

6. Медија плејер 12 (MediaPlayer 12) - Обзиром да поред гомиле квалитетних алтернатива не користим овај програм, морао сам да га покренем и да видим да ли се нешто променило. Веровали или не, јесте. Наравно, на горе (није то оно горе у смислу на боље или у вис, већ у смислу ”кола су отишла низ брдо, ударила у складиште са шибицама и наставила пуном брзином даље ка бензинској пумпи која се налази поред унети_назив_установе”).

Покушајте да ”премотате” филм, или било који други фајл, у напред или у назад на 24” монитору са раздаљине од једног метра, користећи ”траку”. Веома брзо ћете схватити о чему је реч.

 

7. Геџети (Gadgets) - Најављивани као нешто посебно и специјално још од 2006. када су се ствари захуктавале око Висте, апсолутно се ништа није померило са мртве тачке.

Број популарних геџета написаних за Виндоус се може набројати на прст једне руке, а да ствар буде гора, углавном су их писали почетници у свету програмирања и дизајна.

Не знам, ко је се сетио да направи геџет у облику сатова на спортским аутомобилима, који показују заузеће процесора и меморије. Да ли је неко икада погледао колико ресурса процесора троши сам геџет?

 

8. Партиционисање и заузеће простора - Скривене партиције за повратак система, попуњавање простора индекс базом, тачкама за повратак система на пређашње стање. Да ли се неко сећа да су оперативни системи долазили на ЦД-у, неки и данас долазе на њима.

Оптимизованост софтвера и апликације је већ постала древна вештина чији су мајстори одавно отишли у вечна ловишта из којих неће слати return(); (повратак).

 

9. Цена - Проблем поређења је у томе што немамо другу фирму која прави софтвер сличан Мајкрософтовом, тако да поређење је у најбољем случају само информативно. Било како било, сума коју треба да издвојите за основну верзију 7-ице се крећу од 119.00 USD до 219.99 USD.

Конкуретнтом можемо назвати Еплов (Apple Inc.) MacOS X (Мек ОС 10) систем који се продаје по цени од 29.99 USD. Ово поређење ипак није реално јер морате поседовати њихов рачунар или у неким случајевима обичан компјутер сличних карактеристика да би могли инсталирати њихов оперативни систем.

НАПОМЕНА: Инсталација Епловог оперативног система на хардверу који није Еплов сматра се кршењем лиценце. Међутим систем ће и даље радити као потпуно легалан и без проблема ћете моћи да скидате програме, побољшања итд.

 

10. Конкуренција - Зато што је и даље светслосним годинама иза MacOS X и Линукса (Ubuntu, Fedora, openSUSE, Debian, PCLinuxOS, Mandriva, Mint, Slackware...) у секцијама које се тичу безбедности и заштите рачунара, а још даље у серверском пољу у коме је Линкус апсолутни владар.

* Vista - Поглед


Коментари на текст

 1. 03/07/2011 | 16:19

  Ne oduševljavaju me ove novosti. Nimalo.

 2. 03/07/2011 | 17:09

  код мене шљака стари комодоре. Угурам Де-Фау-Де дискић на којем је нарезан "live Linux" и кренем у свет интернета.
  Нема чврстог диска и осталих скаламерија - нема приватних података. Го хардвер! Софтвер на DVD-у...ха-ха-ха
  Боли ме бре патка дал има бакцила, шпијуна и других на том вебу и за те болеснике стомачне што по цео дан проћердавају у замраченој просторији уз чипс и цоца-цолу, поред жмиркавог монитора. И што неуротични изгризоше све нокте па чак и прсте до пола шаке, док чекају прилику да им се укаже да мало вршљају по мом систему и шпијунирају. Е, мамицу му, неће може! Хе-хе-хе.
  Чика своје приватне датотеке и друге керефеке приватне свере држи на другом рачунару. И строго јок интернет !!!

 3. 03/07/2011 | 17:36
  nemanja

  Добро, барем мало да се насмејемо. : )

  А коментар си послао преко мобилног? Siemens A35? : )

 4. 03/07/2011 | 22:13

  kad sam prvi put videla sedmicu pomislila sam - pa oni umesto da idu napred napraviše korak unazad. kad sam je srela drugi put potvrdila sam mišljenje... i zadržala ga.
  XP je moj izbor za sva vremena... ili bar do 2014 ( ako se onaj smak sveta krajem 2012. ne ostvari)
  Prijatno!

 5. 03/07/2011 | 23:18
  nemanja

  Домаћице, домаћице. : )

  Као што видиш споменуо сам те у тексту. Наравно уз дужно поштовање, као и увек.

  Ја не знам шта се десило са њима и зашто су то урадили. Немам пуно истомишљеника, али ми је драго да си ти један од њих.

 6. 04/07/2011 | 03:43
  dmc

  hah, zanimljiv clanak, budi siguran da bih dodao jos jedno 10-ak svojih zapazanja, mislim stvarno mi je vise muka da ubedjujem ljude zasto windows ne valja... Tacke koje si naveo su neverovatno slicne onome sto je meni bolo oci (posebno network adapter podesavnja i display properties) i jednostavno odstupanje od zdrave LOGIKE, po meni jednostavno oni nisu znali vise sta da urade, pa su nesto promenili da bi ljudi mislili da su kupili nesot novo.. U svakom slucaju tempo kojim idu nove GNU/* distribucije je nezaustavljiv i po meni windows prica ce se drzati jos neko vreme na staru slavu a onda ce se desiti kao sa broserom, sto davati pare za nesto i koristiti neasto sot je ocigledno losije... kazem nisam inspirisan da napisem vise sada, ali vec i vrapci na granama znaju moje anti M$ hejtovanje :) POZ!!!

 7. 20/08/2011 | 11:47

  hehe slazem se i ja sa domacicom, ja zadrzavam svoj XP.
  Koliko sam puta rekla to isto za WIN7 a neki "pametni" ljudi su mi se smejali. Jer boze, novo je uvek bolje i naprednije.A ja izgubih svo vreme da se snadjem u tom naprednom...uzas

 8. 14/09/2011 | 21:44
  nemanja

  @zvezdatvoja - Ja pozdravljam tvoj zdrav razum. :)

Оставите коментар

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.