Made in Србија

Теленор ГПРСУ тренутку када Вам се задеси да немате интернет ( ADSL, кабловски, модем, wireless ), нисте стигли да уплатите, налазите се на локацији где немате никакве инсталације неопходне за нет, а страшно Вам треба нет, постоји решење.

Ако имате при руци Bluetooth уређај и мобилни телефон који подржава GPRS пренос података, и у себи има bluetooth уређај, ево како да се извучете из ситуације.

Пре свега ево, условно речено, конфигурације коју сам ја користио да направим ову малу мрежу.

1. SonyEricsson T610 ( телефон мора да има могућност DialUp networking-a )

2. MSI BToes ( да има било какав софтваре уз њега )

3. компујтер ( да има USB порт )

Пре свега потребно је да укључите "плави зуб" на телефону, затим инсталирате софтвер за bluetooth на рачунару и скенирате за нове уређаје у околини ( bluetooth-а ).

Затим када Ваш bluetooth уређај на рачунару пронађе телефон, "спарите" уређаје, ( опција Pair ) уношењем кода, произвољно. То је све што има са телефоном да се ради, оставите укључен bluetooth на њему и окренимо се рачунару.

Пошто сте знали да дођете до овог блога, верујем да ћете разумети ово што ћу следеће написати.

My Computer > Properties > Hardware > Device Manager > Modems > Bluetooth modem > Properties > Advanced > Ово укуцате у поље "Extra initialization commands" унесете следеће: at+cgdcont=1,"ip","internet"

Када то урадите ( наравно да ли треба да кажем да треба да се притисне ОК? ) спремни сте за успостављање везе. Међутим има још један мали корак.

Треба да на правите интернет конекцију, исто као што то радите за обичан Dial-Up. Само што уместо обичног модем, изабраћете Bluetooth modem уместо обичног модема, ако га има.

Остало је једино да се унесе број телефона који се бира, корисничко име и лозинка.

Број телефона је *99***1#

Корисничко име: telenor

Лозинка: gprs

Ово није реклама за Теленор, али пошто сам њихов клијент било ми је најлакше за њих да напишем ово мало упутство. Иначе никако НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМ да користите овај систем јер је изузетно скуп, значи само у екстремним ситуацијама где је интернет преко потребан и не постоји друго решење.

Код Теленора 1mb података ( и послати и примљених тотал ) је 51 динар и 20 пара за pre-paid кориснике, а 40 динара и 96 пара за post-paid кориснике.
Стим да сам ја мегабајт рачунао као 1024 килобајта.


Коментари на текст

 1. 09/12/2007 | 18:19

  vrlo korisna informacija,
  Hvala i prijatno!

 2. 09/12/2007 | 18:37
  dmc

  ma to je preskupo.. pre bih zvao one 042 dial up brojeve!! ;)) Cela stvar sa GPRSom je extra zanimljiva ali da ovi nasi provajderi nisu lopovi!.. Inace sam kratko vreme posedovao GPRS pcmcia karticu za lap!!! To je bila prava stvar.. samo kazem taman sam je namestio kada je pocela da se placa pretplata na GPRS po onoj smesno visokoj ceni!

 3. 01/02/2008 | 18:00

  imam telefon sa bluetoothom i podrskom za gprs (i edge)ali ne koristim telenor i nemam bluetooth uredjaj "za na komp", al zato imam usb kabal, koji utakmen u telefon i u pc, pokrenem nokia pc suite i kliknem connect to internet i to je to, nikakvih podesavanja, nista, samo click :)
  nokia je to ipak ;)

Оставите коментар

Додај коментар

Запамти ме

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.