Made in Србија

PayPal logoКако ускоро не би било као у тексту песме Индексовог позоришта "Ускоро, врло ускоро. Чим буде струје." потрудили су се неки људи, конкретно Слободан Марковић члан Центра за развој интернета и саветник министартке Јасне Матић (Министарство за телекомуникације и информатичко друштво Владе Републике Србије). "PayPal" би наводно требало да почне са радом у Србији од 24. септембра.

Кратка биографија. Слободан је члан УО РНИДС сувласник фирме "CRI", поседује стан од 40 квадрата (?!) у Београду, а 2001. године основао је Центар за развој интернета. Често га можете срести на неком од домаћих форума између осталих и на Бенчмарку.

Једном приликом сам успео да му поставим пар питања у вези увођења ПејПел-а у Србији. Одговори на постављена питања су били више него инфромативни. Поред основне теме везане за глобални систем трансфера новца, Слоба је се дотакао и Гоогле Маркета и у кратким цратам објаснио шта се то догодило и када га можемо очекивати поново.

Ово је преписка која дефинитивно завређују да буду објављена на блогу. Надам се да ћете пронаћи одговоре на нека питања која вас или су вас интересовала на ову тему, а нисте знали кога да питате.

Шта се десило са Гоогле Маркетом и када очекујемо ПејПал?

"Што се тиче Гоогле Маркета, добио сам инфо од њих (Public Policy & Government Relations, Southern & Eastern Europe, Middle East & Africa) да је Србија, заједно са још неколико земаља, привремено скинута са списка подржаних земаља због бага у Андроид Маркету који тренутно исправљају, те да ће бити враћена на списак када тај баг исправе. Дакле, нема говора о томе да су отписали Србију што се тиче Андроид Маркета. Мени и даље ради куповина апликација на Маркету, само што су цене у еврима, доларима итд. Гоогле Чекаут (Google Checkout) такође ради нормално.

Што се тиче ПејПал-а, 7. септембар и 24. септембар су датуми ступања на снагу измењених општих услова пословања. То не значи да ће тада бити пуштене услуге за Србију. Но, то што је Србија укључена на списак тарифа, говори да се спремају да то ураде у блиској будућности. Када тачно, волео бих и ја да знам, али о томе само они могу да се изјасне. Ако будем имао инфо о томе, послаћу. Што се тиче домаће регулативе, не постоје препреке да ПаyПал ради у оба смера, као посредник који у име и за рачун корисника врши плаћања, односно наплату (при чему сам корисник не отвара рачун на своје име у иностранству, нити држи новац на њему). Прича са нашим царинским лимитима и процедурама остаје проблематична, али то није у директној вези са активирањем ПаyПал-а за Србију, исто као ни ОФАЦ санкције.


Поздрав,

Слоба
"

Да ли можда знаш ко од наших (политичара, министара, министарстава, установа...) има контакт са ПejПал-ом (eBay Inc.)?

 "Да, у контакту сам ја и од скоро, колико сам разумео, НБС. Ниједно друго министарство, политичар или установа. Већину та тема уопште не занима, на жалост..."

Какав је твој генерално утисак о ПејПал-у током досадашње преписке/контакта? Да ли планирају да отварају канцеларију код нас? Да ли планирају да запосле наше кадрове? Да ли можемо очекивати ebay.rs?

"Комуникација са њима је била отворена, што значи да би нам до сада јасно ставили до знања евентуалну намеру да нас не укључе у систем или да постоји неки проблем који ми прво треба да решимо. Мој утисак је, дакле, да имају намеру да нам активирају услугу (у прилог чему иде и ова измена општих услова). Да ли ће прво омогућити плаћање, па тек онда наплату или ће оба кренути истовремено - још увек није познато. Имајући у виду искуство Хрватске и Босне, склон сам да верујем у прву варијанту (са становишта њиховог ТоС-а и нашег закона, могу одмах да крену са обе услуге). Такође, не планирају да отварају канцеларију у Србији, већ ће наши грађани радити са њима по уговору са ПаyПал Сингапоре (вероватно док не постанемо чланица ЕУ, када ће нас капирам пребацити на уговор са "PayPal Europe" у Луксембургу). О локализацији сервиса за Србију није било речи. Мој фокус је на томе да нам омогуће плаћање и наплату, па онда даље може да се прича...

Поздрав,

Слоба"

Каква овлашћења/инструменте поседујеш како би тај фокус преточио у нешто што је реално? Шта можеш/мораш да учиниш како би они омогућили плаћање и наплату одмах у првом кораку?

"Ја имам овлашћење за званичну комуникацију са ПаyПал и могу да тражим помоћ других државних институција у вези с тим. Што је и урађено - у овом случају, тражена је подршка МФИН и НБС. На срећу, овог пута су МФИН и НБС показале већи ниво интересовања него што је то био случај током ранијих година. Успостављено је опште разумевање да начин пословања ПаyПал (посредник у наплати/плаћању, у име и за рачун корисника) није у супротности са Законом о девизном пословању, тако да није потребно ићи на претходну промену регулативе (што иначе зна да потраје). Договорено је да МФИН и НБС ступе у директни контакт са ПаyПал-ом и ово им потврде у писаном облику. Након тога, надам се да ће нас ПаyПал обавестити о услугама које ће активирати за Србију и када (колико видим, дефинитивно се спремају да то ускоро ураде). У сваком случају, циљ је да се ПаyПал-у пошаље порука да могу да понуде обе услуге - и плаћање и наплату.

Поздрав,

Слоба"

Овом приликом се захваљујем Слоби на издвојеном времену. Преписка је преузета са форума - линк до теме.

Какав је ваш став?

Шта мислите о ПејПел систему? Да ли је потребан људима у Србији? Шта ћете прво купити или платити преко њега?

 


Коментари на текст

 1. 09/09/2011 | 13:09

  ja razumem sta znaci pay pal jer sam trgovao preko njega na e bay u jedno mesec dana, bilo sve super a onda me skinuli jer sam usao preko madjarske posto nije bilo srbije i blokirali me (kartica izdata u srbiji), a bilo puno jeftinih stvari...

 2. 09/09/2011 | 19:17

  Ne znam za to...ali dobio si nešto za sutra :))))

 3. 09/09/2011 | 21:13

  ...za večeras...nadam se da će ti se dopasti...

 4. 11/09/2011 | 02:37
  worm99

  Aj dace Bog...

 5. 12/09/2011 | 10:38

  Nemanja, hvala na izdvajanju naše prepiske sa foruma i blog post. Ako je potrebno još neka info, tu sam i na smarkovic@netcentar.org

  Pozdrav,
  Sloba

Оставите коментар

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.