Made in Србија

PES 2009Обзиром да сам блоговање остављао по страни доста дуго, са причом "Ма, кад стигнем..." хтео сам да отворим ову годину са описом игре коју сам имао прилике да играм.

Професионална Еволуција Фудбала 2009 је донела Лигу Шампиона и "искуство гледаоца" које има на ТВ пријемнику је идентично са оним што ће добити у игри. Отварање новог меча почиње са приказивањем куполе стадиона састављеног од звезда, прелаз преко трибина, до махања дечака и девојчица са великом "заставом" на средини терена.

Имена играча и тимова су испоштована, али до границе лиценце коју са собом носи најаче фудбалско такмичење у Европи.Овог пута нисам играо Мастер Лигу из разлога што после одређеног времена, када "насвирате" тим просто досади. Не постоји тим који не можете да победите, осим ако "комп не почне да краде". Истини за вољу нисам ни имао воље да играм "деветку". Сувише чудан систем играња и одазива играча, просто, није ми ишло низ длаку. Зато, ту је "десетка".

Фудбал који је отишао корак даље у односу на свог претходника, и у много чему напредовао од свог старијег брата. Свакако позитивна ствар.

PES 2010Опција која је мени запала за око је Become a Legend (Постани Легенда), која се појавила још у издању 2009., где имате могућност да направите играча (нпр. према вашем изгледу) и започнете свој сан, професионалну фудбалску каријеру. У први мах бићете изненађени што нисте у првој постави, касније ствари долазе на своје.

Волео бих, да се врати систем који је постојао у "шестици", а то је вежбање трикова и добијање бониуса за исте. Данас, трикове можете да покупите на YouTube, али то ипак није оно што сматрам да је била веома корисна опција.

Што се тиче играња против "живог непријатеља" могу да кажем да ми се допада систем. Можда није баш какав су људи очекивали, у смислу да ипак вештина не игра апсолутну улогу у победи. Та доза виртуелне среће, коју подводимо под случајности доприноси да игра не буде досадна.

Наравно, постоји угао и ситуација из које са Месијем, Роналдом (К.), Адријаном, Торесом или Рунијем да постигнете гол, али није као пре где је проценат био изнад 80%.

Једна од промена у односу на 09 јесте и Конамијева куповина лиценце за Лигу Европе, тако да су сада покрили читав клубски систем такмичења који предводи "Европска кућа фудбала" (УЕФА).

Игру сам пробао на десктоп рачунару, XBO360 i Sony PlayStation 3 конзоли и нема никакве разлике у смислу динамике игре или графичког приказа (узимајући у обзир резолуције приказа).

PES11Овај опис не би требао да захвата и Pro Evolution Soccer 2011, из простог разлога што нисам имао прилике да га играм дужи временски период, али из онога што сам доживео могу рећи да је Конами тежиште своје "франшизе" пребацио на реалност, уместо на аркаду.

Играчи су доста спорији, кретање је доста прецизније и апсолутно налаже употребу "шешрића"/"печурки"/"аналогног контролера". Највећа промена долази у промени распореда елемената на које смо навикли још од 1998. године и првог International Superstar Soccer (Nintendo 64) када су се све релевантне ствари налазиле у "ћошковима" екрана.

Сада, јачину ударца, добачаја или набачаја можете видети одмах испод играча. За мене ово представља одвлачење пажње, и ако то не би требало да буде случај, пошто нисте у обавези да склањате поглед са играча код кога је лопта, али... Навика је чудо.

За крај, желим вам све најбоље у предстојећој години и срећан Божић!

Мир Божији, Христос се роди

Коментари на текст

 1. 07/01/2011 | 18:23

  Баистину се роди!
  Здравља, љубави и радости пуне мреже!
  Пријатно!
  П.С. у фудбал се никако не разумем, али ако је теби лепо да се играш само настави. Али и блога се понекад сети!*

 2. 07/01/2011 | 18:32
  nemanja

  Ma kakav crni fudbal, to se u trenutcima dogodi. Čovek bi pomislio da stalno igram, ali igram verovatno manje od većine koja ga pika.

  Danas sam "završio" radove na blogu, pošto je pre bilo problema sa pregledom kompletnog teksta (mogao je da se vidi samo deo). I baš ću posle da stilizujem malo ove komentare i formu za pisanje.

Оставите коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Ш? Немања?

Немања Ћососвић

Немања је садашњи студент ВШТСС-а, а бивши ТФ-а. Професионално се бави веб дизајном, оснивач је PlumTS Inc. групе и портала града Чачка ЧаКућица. Увек је активан у сфери информационих технологија, мултимедије и интернета. Члан је BENCHmark форума, са статусом модератора.
Хобији су му научна фантастика, филмови, фотографија, рад у студентском часопису IndexPRESS и пливање.
Тренутно живи у околини Чачка, Србија.